Kelailua Sananvapaus, ihmisoikeus ja uskonnonvapaus

YK:n ihmisoikeusjulistus ja Suomen arvokeskustelu

Eduskuntavaalien aikana ja sen jälkeen käytiin vilkasta arvokeskustelua. Keskustelussa arvot nähtiin kapeasti vain seksuaalisuuteen liittyvinä ja tarkennettuna vieläkin kapeampana, avioliittolakiin liittyen. Keskustelussa myös ihmisoikeuskäsitys kavennettiin samalla tavalla.

Näkökulman laajentamiseksi on hyvä palauttaa mieleen YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen arvot. Nämä ihmisoikeudet ja niiden arvot on kansainvälisesti nähty perustavanlaatuisina. Julistus julkaistiin toisen maailmansodan jälkeen 1948.

Lähes kaikki maat ovat allekirjoittaneet julistuksen. Valitettavasti kaikki eivät allekirjoittamaansa toteuta. Lukuisissa maissa vähemmistöjen ihmisoikeuksia ei kunnioiteta. Valtioiden johtajat haluavat tukea valtaansa yhtenäiskulttuurilla. Toisaalta valtion johto voi olla liian heikko suojellakseen vähemmistöjä ääriryhmien hyökkäyksiltä. Tai hallinto myy vähemmistöjen oikeudet saadakseen enemmistöjen tuen vallalleen.

Pystytkö sinä allekirjoittamaan kaikki 30 artiklaa omina arvoinasi ja ihmisoikeusnäkemyksinäsi? YK:n ihmisoikeuksien julistus löytyy YK:n sivuilta. Jokaisen suomalaisen pitäisi lukea julistus läpi ajatuksen kanssa.

http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=fin

Arvokeskustelua käydessä on vältettävä vihan lietsonnalta. Moniarvoinen yhteiskunta sallii erilaiset näkemykset ja mielipiteet. Ihmisoikeuksien julistuksen jokainen artikla sisältää ihmisoikeuden perusarvoja, jotka on pidettävä mielessä ja niihin Suomen valtionkin sitouduttava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomi on myös allekirjoittanut ja ratifioinut YK:n Lastenoikeuksien julistuksen,eli näin ollen myös sitoutunut tuomaan sen sisällön kaikille kansalaisilleen tutuksi,tiedoksi.Se on jopa unohtunut itse viranomaisten työpisteiden seiniltä,huomataan.

Kuitenkaan näin ei ei ole tapahtunut:suomi on saanut eniten pohjoismaista EIO:lta sekä YK:lta huomautuksia ,ja tuomioiden purkukehotuksia,koskien lasten huostaanottoja ja kohtelua viranomaisissa.Laittomia huostia,ja vapauden riistoja.

Suomi on saanut myös mielenterveyspotilaiden kaltoin kohtelusta sapiskaa EIO:lta,koskien pakkohoidossa olevien oikeuksien laiminlyöntejä:potilailla ei ole ääntä omissa asioissaan,ja heitä saatetaan ja on pidetty vuosikausia suljettuna lääkityksen kera osastolla.Ilman mahdollisuutta omaisten tapaamiseen,ja tilanteensa "päivittämiseen"

Jopa 14 vuotiaita lapsia on pidetty aikuisten suljetulla osastolla.Siitä on ollut laki voimassa jo vuosikausia,ja suomessa sitä on rikottu siitä huolimatta.Suomi ei noudata muutoinkaan perheen yhdistämistä koskevaa lakia,ja lastensuojelulakiakin rikotaan toistuvasti,edelleen.Edes lastensuojeluviranomaisilla,puhumattakaan muista,ei ole hajuakaan YK:n lastenoikeuksien julistuksen sisällöstä,puhumattakaan että he tuntisivat muut lait,jotka heitäkin sitovat.

Olisi ehkä syytä painattaa pienet vihkoset kaikille työntekijöille,ja pitää parin viikon kurssitukset.Huostabisnekseen verrattuna pikkuraha yleissivistyksestä.

Käyttäjän JyrkiKela kuva
Jyrki Kela

Olen samaa mieltä kanssasi. Suomessa huostaanotettu lapsi on lainsuojaton. Hänet voidaan laittaa lukkojen taakse ilman oikeuden päätöstä jopa kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Sosiaalityöntekijä toimii tapauksessa poliisina, syyttäjänä, puolustusasianajana ja tuomarina. Sosiaalityötekijöitä on täysin mahdotonta saada edesvastuuseen edes törkeimmistä virheistä.

Tämä on mielestäni yksi suurimpia epäkohtia Suomen lainsäädännössä ja asia pitää muuttaa. Lastensuojelukeskustelu on Suomessa rajoittunut siihen, että lapsi pitää saada huostaanotettua. Keskustelussa oletus on, että sen jälkeen kaikki on kunnossa. Todellisuudessa työ lapsen hyvinvoinnin eteen alkaa vasta tästä. Lastensuojelukeskustelua pitää ehdottomasti laajentaa.

Toimituksen poiminnat